Gondolkodtató melankólia

Isten azért adta nekünk az Igéjét, hogy ismerjük meg azt, amink már megvan, — az örök életet — azután járjunk a világosságában.

PÁL MÁSODIK LEVELE TIMÓTEUSHOZ 2. RÉSZ

[2Tim. 2.1] Te azért gyermekem, meríts hatalmat a Krisztus Jézusban megjelent kegyelemből,
[2Tim. 2.2] s amiket tőlem sok tanún át hallottál, bízd rá azokat megbízható emberekre, akik megfelelőek lesznek arra, hogy másokat is megtanítsanak.
[2Tim. 2.3] A Krisztus Jézus nemes harcosaként szenvedd el velem együtt a gonoszt.
[2Tim. 2.4] Senki, aki táborba száll, nem elegyedik a testi élet foglalatosságaiba, hogy annak megnyerje tetszését, aki őt katonának fogadta. S Ha valaki a versenypályán küzd, meg nem koszorúzzák, ha törvényszerűen nem küzd.
[2Tim. 2.6] A gyümölcsökből először a földművesnek kell részesednie, aki fáradt érte.
[2Tim. 2.7] Értsd meg, amit mondok: az Úr mindenben belátást fog neked adni.
[2Tim. 2.8] Tartsd emlékezetedben a Krisztus Jézust, aki a halottak közül feltámadt és Dávid magvából való, ahogy az én örömüzenetem mondja.
[2Tim. 2.9] Ez az örömüzenet szenvedteti el velem a gonoszt, mint egy gonosztevővel egész a bilincsekig. Ám Isten igéje nincs bilincsbe verve,
[2Tim. 2.10] ezért van, hogy mindent állhatatosan eltűrök a kiválogatottakért, hogy ők is elnyerjék a Krisztus Jézusban nyíló menekülést, örök dicsőséggel együtt.
[2Tim. 2.11] Megbízható az ige. Ha ugyanis vele együtt meghaltunk, vele együtt fogunk élni is.
[2Tim. 2.12] Ha állhatatosak vagyunk, vele együtt királyságra fogunk jutni mi is. Ha megtagadjuk őt, ő is megtagad majd minket,
[2Tim. 2.13] ha hitetlenkedünk, ő hű marad, hiszen magát meg nem tagadhatja.
[2Tim. 2.14] Ezekre emlékeztess, Isten előtt tett erős bizonyságtétellel, hogy ne legyenek szócsaták, melyek semmire sem hasznosak, csak a hallgatók felforgatására.
[2Tim. 2.15] Serényen igyekezz arra, hogy kipróbáltan állhass egykor (majd) az Isten elé, olyan munkás gyanánt, akinek nem kell szégyent vallania, aki helyesen hasogatja az igazság beszédét.
[2Tim. 2.16] A közönséges, üres locsogások elől térj ki, hiszen mindig több istentelenségre haladnak előre,
[2Tim. 2.17] beszédjük, mint a rákfene, pusztít maga körül. Közülük való Himenajosz és Filétosz,
[2Tim. 2.18] kik az igazságot elhibázták, mikor azt beszélték, hogy a feltámadás már megtörtént és ezzel felforgatják némelyek hitét.
[2Tim. 2.19] Mindamellett szilárdan áll az isteni alap és ez a pecsétje: “Ismeri az Úr, kik az övéi” és: “Álljon el a hamisságtól mindenki, ki a Krisztus nevét ajkára veszi.”
[2Tim. 2.20] Nagy házban nemcsak arany és ezüst edények vannak, hanem fák és cserepek is és némelyik edény megbecsült, más becstelen célt szolgál.
[2Tim. 2.21] Ha valaki e dologtól megtisztítja magát, tisztes célra való edénnyé lesz, megszentelt, gazdájának jól használható, minden jó munkára kész.
[2Tim. 2.22] Az ifjúkori vágyaktól menekülj. Fuss az igazságosság, hűség, szeretet, békesség után azokkal együtt, akik az Urat tiszta szívből segítségül hívják.
[2Tim. 2.23] Az ostoba és nevelésre alkalmatlan vitatkozásokat utasítsd el, tudva, hogy harcokat szülnek.
[2Tim. 2.24] Aki az Úr rabszolgája, annak nem hadakoznia kell, hanem mindenki iránt nyájasnak lennie, tanításra képesnek, gonoszat eltűrőnek, az ellenszegülőket szelíden nevelőnek,
[2Tim. 2.25] mert hátha még más felismerésre térést ad nekik az Isten, az igazság megismerését,
[2Tim. 2.26] talán kijózanodnak (feleszmélnek) a vádló tőréből, ki élve fogta meg őket, hogy akaratának engedelmeskedjenek.

No comments yet»

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: