Gondolkodtató melankólia

Isten azért adta nekünk az Igéjét, hogy ismerjük meg azt, amink már megvan, — az örök életet — azután járjunk a világosságában.

2010. július 12. B év, évközi idő, 15. hét, hétfő A nap liturgikus színe: zöld

“Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot.” (Mt 10,34)

Amikor Máté evangéliumát olvasom, mindvégig arra gondolok: “kemény szavak ezek; ugyan ki értheti?!” Pedig, ha egy kissé odafigyelünk nem is olyan érhetetlen. Nem élünk a legbékésebb világban. Nem csak kard, hanem már atombomba is akad bőven. Az emberiség megmutatta destruktív hatalmát: véresebb századot, mint az elköszönő XX. század, nem igen találni a történelem hasábjain. De Jézus nem áll meg ennél a kifejezésénél, hanem továbbfűzi gondolatait: “Az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége”. Egyre aláaknázottabb területre érünk. Nem elég a kard, íme itt van a tulajdon családunkkal folytatott “ellenségeskedés”. Nem egészen népszerű gondolatok. Jézusnak semmi esélye nem volt a “karrierhez”. Ha karrierista lett volna, nem mondott volna “ilyeneket”. Ugyanis az ember bármit eltűr, de azt már nem, hogy nagyszerű álmodozásából megzavarják és felverjék. Jézus, ugyanis, itt épp azt fejtegeti, hogy ha elfogadjuk önmagunkat, saját alapbeállításunkat, ha vállunkra vesszük saját keresztünket (Mt 10,38), vagyis vállaljuk egyénné válásunk fáradságos kálváriáját (C. G. Jung), akkor joggal számíthatunk a társadalom ellenállására. Isten többször is tudtunkra adja, hogy nevünkön szólít”. Nem egy rajongó és demagóg tömeget akar saját népeként, amelyet könnyű félrevezetni és még
könnyebb becsapni (“Újholdjaitokat és zarándoklataitokat egész szívemből gyűlölöm, terhemre lettek. Már belefáradtam, hogy elviseljem őket” – Iz. 1,14). Inkább önmeggyőződésre alapozott hitre hívja fel
figyelmünket, melyről tetteink árulkodnak (“Tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot, segítsétek az elnyomottakat, szolgáltassatok igazságot” – Iz. 1,17).

Iz 1,11-17

,,Minek nekem véresáldozataitok sokasága? — mondja az Úr. — Elegem van kosáldozatokból és a hízott állatok hájából; bikák, bárányok és bakok vérében nem lelem kedvemet. Mikor eljöttök, hogy megjelenjetek színem előtt, ki kívánta ezt tőletek, hogy így tapossátok udvaraimat? Ne mutassatok be többé hazug ételáldozatot! A tömjénfüst utálat számomra, az újhold, a szombat s az ünnepi összejövetel; nem tűröm a bűnt és az ünnepi gyülekezetet. Újholdjaitokat és ünnepeiteket gyűlölöm, terhemre lettek, belefáradtam, hogy elviseljem. Amikor kinyújtjátok kezeteket, eltakarom szememet előletek; akármennyit is imádkoztok, nem hallgatom meg, mert kezetek csupa vér. Mosakodjatok meg, tisztítsátok meg magatokat, távolítsátok el gonosz tetteiteket szemem elől! Hagyjatok fel azzal, hogy rosszat cselekedtek, tanuljatok jót tenni! Keressétek a jogot, siessetek segítségére az elnyomottnak, szolgáltassatok igazságot az árvának, védelmezzétek az özvegyet!
Mt 10,34-11,1

Ne gondoljátok, hogy békét hozni jöttem a földre. Nem azért jöttem hogy békét hozzak, hanem kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a lányt anyjával, és a menyet anyósával: saját házanépe lesz az ember ellensége [Mik 7,6]. Aki jobban szereti apját vagy anyját, mint engem, nem méltó hozzám. Aki jobban szereti fiát vagy lányát mint engem, nem méltó hozzám. Aki nem veszi föl keresztjét és nem követ engem, nem méltó hozzám. Aki megtalálta életét, elveszíti azt, és aki elvesztette az életét énértem, megtalálja azt. Aki befogad titeket, engem fogad be, és aki engem befogad, azt fogadja be, aki küldött engem. Aki befogad egy prófétát, mert próféta, az a próféta jutalmát kapja. Aki befogad egy igazat, mert igaz, az az igaz jutalmát kapja. És aki inni ad akár csak egy pohár friss vizet is egynek e legkisebbek közül, mert a tanítványom, bizony, mondom nektek: nem veszíti el jutalmát.” Történt pedig, hogy amikor Jézus befejezte tizenkét tanítványának oktatását, elment onnan, hogy tanítson és prédikáljon a városaikban.

No comments yet»

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: