Gondolkodtató melankólia

Isten azért adta nekünk az Igéjét, hogy ismerjük meg azt, amink már megvan, — az örök életet — azután járjunk a világosságában.

2010. szeptember 1. B év, évközi idő, 22. hét, szerda A nap liturgikus színe: zöld

Isten munkatársai vagyunk, nekünk is hirdetnünk kell Isten evangéliumát. Saját helyünkön, helyzetünkben kell felfedeznünk azt, amiben Jézus tőlünk vár tevékenységet, tanúságtételt. Ehhez kérjük a Lélek hathatós segítségét Szent Mihály havának első napján, az iskolakezdés alkalmával diákok, pedagógusok és szülők számára.

A bűnbánati imában elhangzik a kérés: imádkozzatok érettem! Napi imáimba mennyire férnek bele a mellettem, körülöttem élő embertársaim? Akkor számíthatok igazán a másik ember imájára, ha én is imádkozom másokért.
Isten Országának örömhíre, az Evangélium, a hit szabályait, a remény bizonyosságát és a szeretet növekedését adja. Gyümölcse és eredménye a kegyelmi élet, és a lélek békéje. A kísértő ugyan ezerféle próbát tesz, hogy elrabolja a lélek kincseit, és megtörje a hit erejét.

Azért imádkozzuk bizalommal a szentmise Kezdőénekében:
Könyörülj rajtam, Uram;
Látod: egész nap Hozzád kiáltok!
mert Te, Uram, jóságos vagy és szelíd,
és nagyirgalmú azokhoz, akik Hozzád kiáltanak.

A Szentleckéhez
A kolosszei egyházközséget nem Szent Pál alapította, hanem egyik tanítványa. Mégis írt nekik, mert hallott a hitükről és a hitből fakadó szeretetükről, ami eltölti őket a “szentek ” iránt. Az erényes élet tettei sugárzóak.

Az Evangéliumhoz
Jézus kafarnaumi csodáiról beszél a mai Evangélium. De a forrást is elmondja: Jézus gyakran visszavonult, hogy imádkozzon. Mert a mennyei Atyával való beszélgetés elengedhetetlenül szükséges a küldetés betöltéséhez.

Egyetemes könyörgések
Forduljunk kérő imával, Testvéreim, közösen kegyelemosztó Istenünkhöz, hogy az isteni segítséggel megnövekedjünk a hitben, reményben és szeretetben.
1. Add, Urunk, hogy az Evangélium örömhíre meghódítsa az emberi szíveket.
2. Add, hogy az evangéliumi tanítás gyarapodjék bennünk és gyümölcsöt hozzon.
3. Add, hogy állhatatosak legyünk a tevékeny hitben, szilárd reményben és az áldozatos szeretetben.
4. Add, Urunk, hogy egész életünk önkéntes és tudatos tanúságtétel legyen Fiadról.
5. Add, hogy reménységünk megnyissa Országod kapuját.
Jóságos mennyei Atyánk! Országod örömhírét elhozta Egyszülötted. Kérünk, engedd, hogy amint kegyelmed erejével hittel elfogadtuk, úgy reményünk Szent Színed látásának boldogságában valóra váljék. Krisztus, a mi Urunk által.

1Kor 3,1-9

Én azonban, testvérek, nem beszélhettem nektek mint lelkieknek, hanem mint testieknek, mint kisdedeknek Krisztusban. Tejet adtam nektek inni, nem szilárd eledelt, mert még nem bírtátok volna el. Sőt még most sem bírjátok el, mert még testiek vagytok. Mert amikor köztetek féltékenység és viszály van, nem vagytok-e testiek, és nem viselkedtek-e emberi módon? Amikor ugyanis azt mondja az egyik: ,,Én Pálé vagyok”, a másik pedig: ,,Én Apollóé”, vajon nem vagytok-e emberiek? Vajon mi Apolló? Mi Pál? Szolgák, akik hitre vezettek titeket, mégpedig mindegyik úgy, ahogy az Úr megadta nekik. Én ültettem, Apolló öntözte, de a növekedést Isten adta. Tehát sem az nem számít, aki ültet, sem az, aki öntöz, hanem csak Isten, aki a növekedést adja. Aki ültet, és aki öntöz, mind egy; mindegyikük a saját jutalmát nyeri majd el munkája szerint. Mert Isten munkatársai vagyunk, ti pedig Isten szántóföldje, Isten épülete vagytok.
Lk 4,38-44

Azután felállt, és a zsinagógából Simon házába ment. Simon anyósának magas láza volt. Kérték őt az érdekében. Ő pedig odaállt mellé, parancsolt a láznak, mire az elhagyta őt. Az asszony mindjárt fölkelt, és szolgált nekik. Mikor azután a nap lement, mindazok, akiknek különféle bajokban szenvedő betegeik voltak, odavitték hozzá azokat, és ő mindegyikre rátette a kezét és meggyógyította őket. Sokakból kimentek az ördögök is, s ezt kiáltozták: ,,Te vagy az Isten Fia.” De ő rájuk parancsolt, nem hagyta őket beszélni, mert tudták, hogy ő a Krisztus. Amikor megvirradt, kiment, és egy elhagyatott helyre vonult. A tömegek azonban keresték őt. Amikor megtalálták, tartóztatták, hogy ne menjen el tőlük. De ő azt mondta nekik: ,,Más városoknak is hirdetnem kell az Isten országát, mert ezért küldtek.” És tanított Júdea zsinagógáiban.

No comments yet»

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: