Gondolkodtató melankólia

Isten azért adta nekünk az Igéjét, hogy ismerjük meg azt, amink már megvan, — az örök életet — azután járjunk a világosságában.

2010. december 9. Ádvent, 2. hét, csütörtök A nap liturgikus színe: lila

Gondviselő Istenünk, amikor elérkezett az idők teljessége, a legnagyobb és utolsó Ószövetségi prófétát adta, Keresztelő Szent Jánost. Általa óvta, intette és készítette elő népét a Megváltó eljövetelére. Keresztelő János nemcsak jövendölt az Úrról, hanem meg is mutatta a népnek az Isten Bárányát, tanúságot téve róla. Mégis az Újszövetség kegyelme nagyobbá tehet minket a hit által, mivel mi hordozhatjuk Krisztust.

Ne félj…

Túl a síráson, és túl a nevetésen,
már nem marad más,
csak a lélek lemeztelenített valósága.
Törékenyek vagyunk,
mint a harmatcseppek,
vagy mint a szappanbuborék,
mely kisgyermek ajkáról fakad…

De félned nem kell,
szerető kezek vesznek téged ölbe.
Isten az, aki hozzád is, hozzám is lehajolt.

forrás: magvető lista 2002

Mai világunk a kommunikáció robbanásszerű fejlődését éli meg, immár
folyamatosan. Szuper gyorsasággal fejlődik a mobiltelefon, az Internet
és más adatátvivő rendszer sokasága. Az információ-özönben bizony
gyakran elvész a lényeg: az, ami igazán fontos, ami elengedhetetlen. Az
egyik mobiltelefon-szolgáltatásban például rendszeresen jönnek a hírek:
X.Y. férjhez megy, Z-nek elárverezik a golyóstollát stb., de ‘elfelejtik’ közölni, pl., hogy magyar tudósok fontos felfedezést tettek egy bizonyos betegség gyógyításában.Jézus talán ezért is szólít fel minket: akinek van füle hallja meg!
Igen a keresztény embernek meg kell hallania ebben a zűrzavaros,
fülsiketítő hang-kavalkádban is a ‘pusztában kiáltónak szavát’! Meg kell
hallanunk Keresztelő János bűnbánatra felszólító intését! Meg kell hallanunk, hogy a Karácsony nem a vásárlásról szól, hanem az egymásra való odafigyelésről! Akinek van füle hallja meg! Közeledik Megváltónk, aki vigasztal minket: “Bízzatok és legyőztem a világot!” Legyőztem minden zajával, minden embertelenségével, minden rosszakaratával együtt. Bízzatok, mert én veletek vagyok most is minden nap!

Iz 41,13-20

Mert én vagyok az Úr, a te Istened, aki megragadom jobbodat, és így szólok hozzád: ,,Ne félj, én megsegítelek! Ne félj, te férgecske, Jákob, te kis bogár, Izrael! Én megsegítelek”, — mondja az Úr, a te megváltód, Izrael Szentje. — Íme, cséplőszánná teszlek téged, új és éles fogú cséplőhengerré. Hegyeket csépelsz és törsz össze, halmokat zúzol pozdorjává. Feldobod őket, és a szél elviszi, a szélvihar szétszórja őket. Te pedig ujjongsz majd az Úrban, és Izrael Szentjében dicsekszel. A szegények és a szűkölködők vizet keresnek, de nincs, nyelvük a szomjúságtól kiszárad. Én, az Úr, meghallgatom őket, én, Izrael Istene, nem hagyom el őket. Folyókat fakasztok a kopár dombokon, és a völgyek közepén forrásokat; a sivatagot bővizű tóvá teszem, és a kiaszott földet vizek forrásává. A sivatagban cédrust növesztek, akácot, mirtuszt és olajfát; a pusztában fenyőt ültetek, szilfát és ciprust egymás mellé, hogy lássák és megtudják, megfontolják és mindjárt megértsék: az Úr keze művelte ezt, és Izrael Szentje teremtette.
Mt 11,11-15

Bizony, mondom nektek: asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál. De aki a legkisebb a mennyek országában, az nagyobb őnála. A mennyek országa Keresztelő János napjaitól mostanáig erőszakot szenved, és az erőszakosak ragadják el azt. Az összes próféta és a törvény Jánosig erről jövendölt; és ha el akarjátok őt fogadni: igen, ő Illés, aki eljön. Akinek van füle, hallja meg.

No comments yet»

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: