Gondolkodtató melankólia

Isten azért adta nekünk az Igéjét, hogy ismerjük meg azt, amink már megvan, — az örök életet — azután járjunk a világosságában.

2010. december 11. Ádvent, 2. hét, szombat (Szent Damazusz pápa) A nap liturgikus színe: lila

Oly sok félelem munkál a ma emberében. Oly sok a bizonytalanság a mai világban. Éppen ezért jó hallani az Isten szavát. Jó megerősödni abban, hogy Isten maga siet segítségünkre. Ő irányítja a történelmet, Ő gondoskodik rólunk.

SZENT I. DAMAZUSZ pápa Spanyolországban született, 305 körül.
Rómában pappá szentelték, majd amikor a világi hatalmak önkényből Libériusz pápát számkivetésbe küldésbe küldték, 366-ban őt választották meg pápává. A viszálykodások tovább folytak, még gyilkossággal is megvádolták
Több zsinatot hívott össze, ezeken küzdött a hitszakadás és az eretnekek ellen, a vértanúk sírjait rendbehozatta, azokra verses sírfeliratokat írt, ami tiszteletüket segítette.
Nehéz időszak volt ez az Egyház életében, az arianizmust már elitélte a niceai zsinat (325-ben), de a császárok és hatalmasságok nem adták fel megkaparintott előjogaikat. Segítségül maga mellé hívta az ekkor a Chalkisz sivatagban remetéskedő Szent Jeromost pápai titkárnak, megbízva őt a Szentírás pontos latin fordításával.
Meghalt 384. december 11-én.
Példája:
a történelem tapasztalatai alapján dolgozz a jövőért!

Az Ószövetség világító fényei voltak a próféták, akik előkészítették a választott népet az Úr eljövetelére. Illés szellemével jött Keresztelő Szent János és tanúságot tett a Megváltó eljöveteléről. Az Újszövetségben a mi hivatásunk, hogy mások számára az igazság fényében megmutassuk az Istenhez vezető utat.

Sir 48, 1-4.9-11
Illés próféta szava lángolt. Vajon az enyém mennyire lángol?
Mt 17, 10-13
Illés már eljött, de nem ismerték fel.
Az Ószövetség világító fényei voltak a próféták, akik előkészítették a választott népet az Úr eljövetelére. Illés szellemével jött Keresztelő Szent János és tanúságot tett a Megváltó eljöveteléről. Az Újszövetségben a mi hivatásunk, hogy mások számára az igazság fényében megmutassuk az Istenhez vezető utat.

Illés ismét eljön.
A sok evilági dologhoz való ragaszkodás
és a mindennapi rohanás közepette meglátjuk-e Krisztust?

Mi magunk tanítványai vagyunk-e?

Sir 48,1-4.9-11

Illés próféta jött ezután; tűzhöz volt hasonló, — a szava lángolt, mint a fáklya –, éhínséget hozott rájuk, és megfogyatkozott a száma azoknak, akik gonosz akarattal bosszantották, és nem tudták szívlelni az Úr parancsait. Az Úr szavával elzárta az eget, és három ízben tüzet hozott le az égből. Ilyen dicső volt Illés a csodáival! Ki is dicsekedhetne hozzád hasonlóan, aki felvitettél tüzes forgószélben, tüzes ló húzta kocsin, akiről meg van írva, hogy az ítélet idején csillapítod az Úr haragját. Kiengeszteled az apa szívét fiával, és helyreállítod Jákob törzseit! Boldogok, akik meglátnak téged, és barátságoddal dicsekednek.
Mt 17,10-13

Ezután a tanítványok megkérdezték tőle: ,,Miért mondják az írástudók, hogy Illésnek előbb el kell jönnie?” Ő ezt felelte: ,,Illés valóban eljön, és helyreállít mindent [Mal 3,23-24], sőt, mondom nektek: Illés már eljött, s nem ismerték fel őt, hanem azt tették vele, amit csak akartak. Éppígy az Emberfia is szenvedni fog általuk.” Akkor megértették a tanítványok, hogy Keresztelő Jánosról beszélt nekik.

No comments yet»

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: